REIZEN – Waarom cruises de beste vakanties zijn

IMG_4556Gek genoeg hoor je er bijna niemand over, tenzij diegene 50+ is en net een weekje in Duitsland is geweest. Aan de Rijn.
Ik heb het over cruisen. Nee, niet wegklikken! Cruisen is geweldig! Reminder: ik ben ook pas 27. Cruisen, jongens, I love it! Hierbij een pleidooi voor cruisen. Want wij Nederlandse jongeren doen het veel te weinig. Hoe ik dat weet? Wel, op onze laatste cruise waren twee jongens jonger dan ons. De rest was allemaal 50+. Van de Nederlanders dan hè! De Spaanstaligen nemen hele gezinnen en tieners mee, die weten hoe het moet.

Ter info: wij, mijn man en ik, zijn twee keer op cruise geweest. In 2013 gingen we op pad met Liberty of the Seas (Royal Carribean) en bezochten we Frankrijk, Italië en Spanje (hierna te noemen: cruise 1) December 2014 waren we te gast op de Monarch (Pullmantur Cruises) en gingen we naar Curaçao, Panama, Colombia, Venezuela en Aruba. Hierbij boekten we nog drie dagen Curaçao (cruise 2).

Combineren kun je leren
Hoe kun je in tien dagen tijd vijf verschillende (ei)landen bezoeken, zonder met koffers/backpacks te sjouwen? En hoe prop je Rome, Pisa en Barcelona in één reis? Cruisen! Ik vind het fijn om te varen en daarna wakker te worden in een ander land dan dat ik die dag daarvoor was. We hadden een buitenhut (altijd doen, anders heb je geen uitzicht en voel je opgesloten). Eenmaal op de plaats van bestemming kun je een excursie boeken of zelf de stad verkennen, afhankelijk van waar je bent. Ik vond het geweldig om zo vanaf het schip de binnenstad van Aruba in te lopen. Ik vond het ook top om in een jeep door Venezuela te crossen. En in een week Barcelona én Rome bezoeken was ook supertof! Met een cruise zie je in één klap een groot stuk van de wereld.

collage (2)Mojito
Klein nadeel: zeeziekte. Zet me op een boot en ga varen met golven van een paar meter hoog en je krijgt hetzelfde effect als wanneer je met Tijgertje op een boot zit. I love it! Bewegingen van een groot schip, waardoor ik zwalkend door de gangen loop, vind ik minder geslaagd. Ik zat ook nog met een half dicht oor aan boord (thank god voor artsen aan boord die oren kunnen uitspuiten), dus ik was niet zo blij. Toen vond ik de remedie: een drankje doen. Van alcohol ga je ook door de gangen zwalken, maar dan voel je je heerlijk rozig en maakt het allemaal niets meer uit. Nu niet meteen denken dat ik een alcoholist ben. Ik hield het bij twee cocktails per dag. Ik mis ze trouwens nog dagelijks. Wat konden ze daar goed shaken. Bloody Mary’s, Margarita’s en Mojito’s, allemaal even goed. En… het mooiste is: all inclusive! Ondanks de gratis cocktails was er nooit rottigheid. Niemand liep straalbezopen rond. Iedereen gedroeg zich.

Warm bad
De sfeer aan boord was geweldig. Niet dat iedereen druk met onbekenden aan het kletsen was. De Nederlanders trokken toch naar de andere Nederlanders toe. Dat kwam ook omdat we op cruise 2 op een Spaanstalige cruise zaten en we daarom alleen naar de Engelstalige excursies gingen. We spraken wel met een Roemeens koppel, waarmee we iedere dag aan tafel zaten. We hadden ook vaste obers en toen ze op de laatste avond ineens een andere tafel gingen bedienen, omdat ook zij wel eens wisselen, waren we allemaal hevig teleurgesteld. Ook hadden we een kamerheer die twee of drie keer per dag onze kamer netjes maakte en ons bed opmaakte. Dan voel je je welkom hoor! Misschien was de vriendelijkheid wel allemaal ingestudeerd. I don’t care. Ik heb het als een warm bad ervaren. Jep, cruisen doet wat met je.

collageFood!
Oh, nu we het toch over het eten hebben… Op cruises is er keuze tussen a la carte en buffet. Als je zin hebt in een driegangendiner, dan kun je wat lekkers kiezen van de kaart. Wil je gewoon even snel wat eten, dan is er buffet. Geen buffet was je in all inclusive hotels in Turkije en Egypte vindt. Nope, mooi buffetten. Goed bijgehouden door de obers en serveersters, zodat het nooit een bende wordt. En megaveel keuze. Als ik eraan denk, krijg ik weer honger. Het dineren gebeurde op cruise 2 aan een vaste tafel op een vaste tijd. Mocht je je groep even helemaal zat zijn, dan kon je altijd om overplaatsing vragen. Maar wij hadden een leuke groep. Op cruise 1 hadden we geen vaste tafel en tijd. Als we honger hadden moesten we ons ergens melden en dan kregen we binnen 10 minuten een tafel. Als je met z’n tweeën wilde zitten, moest je een stuk langer wachten. Dat deden we nooit, want we vonden het gezellig om met anderen aan tafel te zitten. Daarnaast zijn er nog veel kleinere restaurants aan boord.

Chillen op zee
Er waren ook dagen dat we de hele dag op zee zaten. Die vond ik altijd heerlijk. Even geen steden bezoeken, maar gewoon lekker chillen bij het zwembad. In het Middelandse Zeegebied was het onderweg best koud en zaten we op de zeedag in onze kleren bij het zwembad. In de Caraïbische Zee was het beter toeven. Twee dagen lagen we de hele dag bij het zwembad. De drukte viel best mee. Sowieso waren er stoelen genoeg (dat is in Turkije bij het hotel wel anders) en was het dek verdeeld in voordek, waar het entertainment was en het achterdek. Wij lagen heerlijk op het achterdek en keken vanaf daar naar het voordek waar ze allerlei spelletjes deden met de Spaanse gasten. We hebben lekker een boekje gelezen, in het zwembad gezeten en cocktails gedronken. ’s Avonds had ik dan energie teveel en rende ik een paar rondjes om het dek heen. Er lag namelijk een hardloopbaan. Jammer genoeg snapte niemand dat en moest ik allemaal mensen inhalen die rustig dachten te kunnen wandelen.

Wat was het fijn om ’s avonds alleen een voetbalbroekje en een top aan te trekken en daarna te kunnen rennen. Let wel, we hadden het over december hea. Alleen al daarom kan ik cruisen aanraden. Lekker even weg in de winter, voor de prijs hoef je het niet te laten.

collage (3)Schaatsen aan boord
Naast hardlopen was er nog meer te doen. Op cruise 1 hebben we bijvoorbeeld geschaatst op het schip. Jawel. Op de ijsbaan werden ook ijsshows gegeven. Echt, de show zijn awesome! Op cruise 1 deden ze Saturday Night Fever. Cruise 2 was meer vooral liedjes zingen en daarom heen een dun verhaaltje doen. Maar voor allebei gold: topshow. Verder kun je lekker de disco in (als er geen 15-jarigen de dansvloer bezet houden) en het Casino in. Ik heb met mate fruitautomaat gespeeld. Helaas niets gewonnen, maar het was wel even gezellig. Onze tafelgenoten wonen wel alles. Geen idee hoe ze dat deden. Aan boord kon je ook een beetje shoppen en er was een Ben and Jerry’s. Dat shoppen mocht alleen als we op zee zaten, in verband met douane of zoiets.

Wat verder opvalt is de vriendelijkheid van alle staff aan boord. Er loopt zelfs een Engelssprekende gids rond die bijeenkomsten organiseert voor aan het begin en aan het einde van de reis. Je kunt gewoon lekker het verstand op nul zetten en genieten van een vakantie. Alles wordt gewoon voor je geregeld en bij vragen kun je altijd bij iedereen terecht.

Boeken!
Als je gelijk wilt boeken, kun je terecht op de website van Arke. Dit is trouwens geen gesponsorde post ofzo. We zijn heel tevreden met Arke, omdat er nooit wat mis gaat. En als er toch iets misgaat (als je ergens in Frankrijk staat zonder adres van de haven, omdat iemand, oké ik…, die papieren niet heeft meegenomen), staan ze meteen klaar om je te helpen.

Cruise 2 is hier te boeken: http://www.arke.nl/vakantie/aruba/bonaire/colombia/curacao/panama/13-daagse-caraibische-cruise-vanaf-curacao/
Deze cruise is vergelijkbaar met cruise 1: http://www.arke.nl/vakantie/frankrijk/italie/spanje/8-daagse-middellandse-zee-cruise-vanaf-barcelona/

Advertenties

2 thoughts on “REIZEN – Waarom cruises de beste vakanties zijn

  1. Gratis cocktails en er dan maar 2 per dag nemen! netjes hoor :D!

    Klinkt super leuk dat cruisen. vooral die 2e! in december.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s