RECENSIE – De Impact die Jezus had op alles

Impact - Ortberg, John

‘Hij heeft nooit een boek geschreven, maar óver Hem is meer geschreven dan over enig ander mens in de geschiedenis. Zijn invloed op de ontwikkeling van talen overal ter wereld is onvergelijkelijk. Hij wordt in verband gebracht met slechts één onbekend lied, maar is het onderwerp van meer liederen en muziekstukken dan welk ander mens ook. Hij stierf alleen. Toch zijn er tot op de dag van vandaag mensen bereid om voor Hem te sterven.’

Bovenstaand stuk tekst is afkomstig uit het boek Impact en gaat natuurlijk over Jezus. Soms twijfel ik wel eens of het ooit goed komt met de wereld. Het lijkt wel alsof de kerk veel minder bezocht wordt (in het algemeen, in mijn kerk gaat het prima) en er minder gelovigen zijn. Ik vraag me af of het geloof niet iets is van vroeger en dat er tot nu toe slechts een select groepje diehards zijn overgebleven. Heeft het geloof eigenlijk wel invloed gehad op onze cultuur? Blijft het christelijk geloof wel bestaan of sterven christenen uit? Het boek Impact van John Ortberg kwam als geroepen. De auteur bewijst dat er NIEMAND is die zoveel heeft gedaan voor cultuur. Ik heb het boek met open mond gelezen.

De periode dat Jezus een publieke figuur was, duurde op z’n hoogst drie jaar en vond plaats in een klein gebied. En toch heeft Hij het voor elkaar gekregen dat de jaartelling verdeeld is in een periode voor Christus en een periode na Christus. Dat is lang niet het enige. Ortberg gebruikt tal van voorbeelden waaruit blijkt dat zijn invloed groter was dan alleen de jaartelling. Quote uit het boek: ,,Maar vandaag de dag worden namen als Ceaser en Nero, áls ze al gebruikt worden, gebruikt voor pizzatentjes, honden en casino’s, terwijl de namen uit Jezus’ boek volop voortleven.”
True story.

Ortberg is in bovengenoemd voorbeeld spottend. Dat doet hij vaker in het boek. ,,Jezus moet af en toe zin hebben gehad in een stevige borrel.” zegt hij bijvoorbeeld. Misschien gaat hij daarmee te ver. Maar het is een feit dat Jezus als mens naar de aarde kwam en dezelfde gevoelens had als alle andere mensen. Bovendien was zijn eerste wonder het veranderen van water in wijn. Door Jezus te vergelijken met een HSP’er (Highly Sensitive People) slaat Orberg wel even de plank mooi mis. ,,De meesten van ons HSP’ers gooien niet met meubilair.” Behoorlijk generaliserend. Dat stuk had hij wel weg mogen laten.

Verder is het een heerlijk boek om te lezen, vol met interessante feiten, uitleg van Bijbelteksten en eyeopeners. Het is soms luchtig en gaat soms behoorlijk diep, bijvoorbeeld als Ortberg begint over vergeving en stappen zetten richting de vijand. Het is een afwisselend boek. Hoofdstuk 4 gaat bijvoorbeeld over wat vrouwen hebben betekent voor Jezus. Erg mooi om te lezen. In Hoofdstuk 6 geeft Ortberg een lesje geschiedenis. Hij vertelt over de Romeinen, status en hoe je de tekst van Paulus over slaven en vrije mensen moet opvatten. Hoofdstuk 13 over de dood van Jezus is mijn favoriete hoofdstuk. De auteur bekijkt Goede Vrijdag vanuit een ander oogpunt, zo heb ik het zelf nog niet bekeken, ondanks dat ik al jaren Pasen vier.

Jezus schreef geschiedenis. De cultuur zou er vandaag heel anders uit hebben gezien zonder zijn geboorte. Must read!

Impact | John Ortberg | Ark Media | 2014 | Paperback | ISBN 9789033800009 | € 17,95

Ik heb dit boek gekregen van uitgeverij Ark Media.

Advertenties

One thought on “RECENSIE – De Impact die Jezus had op alles

  1. Pingback: Boeken – 10 beste boeken van 2015 | Nog eentje dan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s