Homoseksualiteit en de kerk – BOEK

VerscheurdDit weekend hoorde ik weer een schrijnend verhaal van een christen die vertelde dat een medechristen zich laatdunkend had uitgelaten over homoseksuelen. Het kwam erop neer dat de vrouw in kwestie niet met homo’s gezien wilde worden. Het meisje schrok van die uitspraak en ik ook. Hallo! Waar zijn we mee bezig? Helaas weet ik sinds een paar weken dat dit vaker voorkomt dan je je kunt voorstellen. Ik dacht dat het allemaal wel meeviel met de haat tegen homo’s onder christenen, totdat ik het boek ‘Verscheurd’ van Justin Lee las. Lees hier mijn recensie van het boek.

Homohaat in de kerk. De cijfers liegen er niet om. Justin Lee, evangelisch christenen en homoseksueel, begint zijn boek met een stukje statistiek waar het schaamrood van op je kaken gaat staan. Er staat in de bijbel ‘Heb je naaste lief’ en niet ‘Heb je naaste lief, tenzij het iemand betreft die op hetzelfde geslacht valt’. Toch kiezen veel christenen voor het laatste. De cijfers zijn droge kost, maar Lee weet het lekker leesbaar op te schrijven. Vervolgens volgen er een aantal interessante onderzoeken. Waarom homo’s bijvoorbeeld vrouwelijke trekjes hebben en lesbische vrouwen soms mannelijker zijn dan de gemiddelde vrouw. Heel soms wordt het te droge kost. Toch zijn het waardevolle hoofdstukken, naar mijn mening, omdat met de juiste feiten de hoofdstukken erna beter te begrijpen zijn.

Dan is het tijd voor het verhaal van Lee. Het boek gaat grotendeels over zijn zoektocht. De sympathieke Lee vertelt schokkende dingen over zijn ervaringen met de anti-homobewegingen. Misleidende getuigenissen van ‘ex-homo’s’ die beweren genezen te zijn, maar als puntje bij paaltje komt nog steeds gevoelens voor hetzelfde geslacht hebben, maar ze doen er verder niets mee. Niet genezen dus. Over valse hoop gesproken!

Wie hoopt op het antwoord of praktiserend homo zijn wel of niet samen gaat met de kerk, moet ik helaas teleurstellen. Het antwoord waar veel mensen naar zullen snakken, wordt niet door de auteur gegeven. Wel geeft hij de optie om celibatair te leven. Geen antwoord dus op de verhitte discussie die al jaren speelt. Toch is het verhaal de moeite waard om te lezen.

Wat namelijk het meest opvalt van het boek is de liefde die Lee heeft voor de onwetende christenen die klakkeloos volgen wat de massa zegt over homoseksualiteit en voorbij gaan aan ‘heb je naaste lief’. Bewonderenswaardig. Vooral als je nagaat hoe diezelfde christenen hem soms behandelen. Lee weet als geen ander hoe je het ‘What Would Jesus Do’ in de praktijk moet brengen. Leuk detail: de verwijzingen naar Southpark en X-Men.

‘Verscheurd’ is een pleidooi voor christenen die de liefde voor hun naasten ergens in een verhitte discussie zijn kwijtgeraakt. Must read!

Verscheurd | Justin Lee | Ark Media | 2014 | Paperback | ISBN 9789033800528 | € 19,95

Ik heb dit boek gekregen van uitgeverij Ark Media.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s