RECENSIE – Bjoetie en De Biest

IMG_7195Auteur en uitgever Dani van Doorn liet een reactie achter op m’n blog met de vraag of ik haar boek ‘Bjoetie en De Biest’ wilde recenseren. Bien sur. Ik zeg nooit nee tegen een goede chicklit. En ja, ik moest ook even twee keer lezen voordat ik de titel snapte.

Nina (26 jaar) werkt noodgedwongen bij de Bjoetisjan Shop als schoonheidsspecialiste. Op een dag ontmoet ze de bitchy mevrouw De Biest (hoppa, daar is de titelverklaring) en ze besluit haar te helpen als oefentherapeute (waar ze voor heeft gestudeerd) en schrijver van haar memories. Daar ontmoet ze vervolgens neef Tom de Biest, Esther en haar zoontje en tuinman Max. Nina raakt behoorlijk in de war van de twee knappe mannen. En dan is er ook nog geld van een erfenis verdwenen. En is de accountant wel te vertrouwen? Genoeg om over te schrijven dus.

Het boek begint veelbelovend. Na een halve pagina heb ik door hoe de verhoudingen tussen de collega’s in de Bjoetisjan Shop liggen. Geef alle rotklusjes maar aan Nina! Helaas komt de beautysalon daarna niet meer terug in het boek. Het verhaal speelt zich bijna in zijn geheel af in het huis en in de tuin van mevrouw De Biest. Ik had het wel leuk gevonden om meer te lezen over de ‘Bjoetisjan Shop’, het had het verhaal een extra dimensie gegeven.

Ook hadden de personages meer uitgediept kunnen worden. Mevrouw De Biest wordt wel iets menselijker, naarmate het verhaal vordert. Nina blijft echter gewoon een aardige meid die een beetje in de war is van alle mannen om haar heen. En waarom zijn Tom en Max eigenlijk leuk? Ze hebben beiden een vlotte babbel, meer kon ik er persoonlijk niet uit halen. De personages, met uitzondering van mevrouw De Biest, maken geen ontwikkeling door, ze blijven nogal vlak.

Wat ik erg goed vind aan het boek zijn de dialogen. Ze zijn levensecht beschreven. Het zorgde ervoor dat ik toch geboeid bleef.

IMG_7196Ik heb de eerste druk in handen en misschien komt het daardoor dat de vormgeving nogal te wensen overlaat. Er ontbreken bijvoorbeeld een hoofdstukverdeling of zoiets als tussenkopjes. Hier en daar een enter, daar moet de lezer het mee doen. De achterflap heeft amper ruimte voor de enorme lappen aan tekst en voor de voorkant had de uitgever beter even raad kunnen vragen bij een vormgever. Roze en rood vloekt nogal.

Om een lang verhaal met veel feedback aan de auteur kort te maken: Dani heeft me wel overtuigd om nog een chicklit van haar hand te lezen. Maar dan wel graag met hoofdstukindeling, een paar diepere lagen en personages die écht tot leven komen.

Bjoetie & De Biest | Dani van Doorn | Uitgeverij Joy Books | 2014 | ISBN 9789492015013 | 72 bladzijdes | € 7,00 | te bestellen via http://www.joybooks.nl

Advertenties

3 thoughts on “RECENSIE – Bjoetie en De Biest

 1. Ze hebben beiden een goede babbel, moet het zijn.
  Wat ik erg goed vindt, moet zijn: wat ik erg goed vind.
  Er zijn wel meer boeken zonder hoofdstukverdeling en dat doet niets af aan de inhoud, vind ik.
  Wat betreft roze en rood, smaken verschillen, je ziet het vaker bij elkaar.
  En wat betreft de diepere lagen: Het is een chicklit en dat genre heeft meestal niet zo’n diepgang.

 2. Zoals in een mailtje al gezegd: de kleuren zijn op papier niet erg geslaagd uitgevallen, touché :-).
  Een novelle laat niet veel ruimte voor diepgang, maar is daarom wellicht ook geen goede vorm..

  Tom en Max hebben het hart op de juiste plaats, wat blijkt uit de manier waarop ze met anderen (m.n. de kwetsbare mevr. de Biest en Esthers gehandicapte zoontje) omgaan.

  Eigenlijk wordt Nina steeds mondiger en ze houdt vast aan haar principes, ondanks de avances van Tom. Maar het blijft een lichtvoetig verhaal, zoals ook achterop staat.

  En bedankt voor je recensie 🙂 Altijd leerzaam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s