Tips voor een top bruiloft!

unnamedNatuurlijk wil jij een bruiloft die tot in de puntjes geregeld is. Waar iedereen blij is en waar je jaren later nog regelmatig over hoort: ‘wow, weet je nog die bruiloft van (jouw naam) en (naam partner)! Dat was een geweldig feest!’ De bruiloft waar ook jij met warme gevoelens aan terug zal denken. Hierbij tips van een ervaringsdeskundige. Als in: 1 keer getrouwd en aanwezig geweest op ontelbaar veel bruiloften (Statistieken 2014: 5 bruiloften, 1 bruiloftsfeest en 1 25-jarig huwelijk).

Foto’s
Belangrijk! Regel een pro om foto’s te maken. Dat wil zeggen: iemand die weet hoe hij een camera kan bedienen, goed kan bewerken, meerdere bruiloften heeft vastgelegd én daar ook voor betaald heeft gekregen. Nee, die ene neef met z’n digitale camera voldoet niet. Jij wilt iemand die erop getraind is om de momenten te pakken. Zoals onderstaande foto:

Dat is een moment nietwaar? Dochterlief moet nog wennen aan haar status van bijna-getrouwde vrouw en papa is maar wat trots! Mijn fotograaf was Daniel Roozing. Zie http://www.danielroozing.nl. De foto’s bij dit artikel zijn van zijn hand. Daarnaast liepen er op mijn bruiloft meer mensen rond met een camera, waar ik ook fijne foto’s van heb gekregen. Ze konden niet tippen aan het werk van Daniel. Hij was overal bij, pakte de momenten en maakte prachtige foto’s! En na afloop bewerkte hij ze en verwerkte het in een prachtig boek. Waarin, surprise, ook het gedicht stond dat m’n beste vriendin voorlas tijdens de huwelijksvoltrekking.

Helaas regende het op m’n bruiloft, waardoor we gedwongen waren om de foto’s binnen te maken. Dag strand, duinen en bos. Hallo, Oranjerie. We hebben shoots gedaan tussen de plantjes. De fotograaf had het allemaal voor ons geregeld, die zag de bui al hangen (haha). Ook daarom heb je een pro. Hij gaf ons tevens als tip om iemand mee te nemen die de jurk recht kon liggen. Check!

Jurk, accessoires, haar en make-up
Diamonds are a girls best friend. Yep, als je daar nog budget voor over hebt wel. Ik heb dure sieraden gekozen en heb daar achteraf wel spijt van. Ik had voor dat bedrag heel veel paren oorbellen kunnen kopen en aangezien dat m’n grootste verslaving is… Dus, denk eraan: niemand, tenzij je sieradenverkopers in de familie hebt (wat bij ons wel zo is trouwens) zal zien hoe duur de oorbellen zijn die je in hebt. Hierop kun je flink besparen. Op de jurk wil je natuurlijk niet besparen. Je kunt het wel proberen: stel je budget vast, haal daar een paar honderd euro vanaf en geef dat bedrag door aan de verkoopster. Zo betaal je nooit meer dan dat je ervoor over hebt.

En ja, het is lastig kiezen, maar daar heb je verkoopsters voor. Koop alvast wat bruiloftstijdschriften, zodat je een idee hebt wat voor jurk je wilt. Geef je wensen en budget (all in! Dus inclusief onderrok, lijfje, schoenen en eventueel sluier en tiara) door aan de verkoopster en zij zoeken jurken voor je uit. Geloof me, je weet of het dé jurk is als je hem aan hebt. Ik vond die van mij bij De Witte Markies, de winkel van Mary Borsato. Hij paste perfect, totdat ik intensief ging sporten en twee kilogram af viel… Mary was not amused. Let op: na je laatste fitting mag je eigenlijk niet meer aankomen of afvallen.

Zoek schoenen uit die mooi bij je jurk passen én lekker lopen. Denk niet dat mensen je schoenen niet zien. Ik heb foto’s gezien waarbij ik even m’n teenslippers aanhad omdat m’n schoenen pijn deden. Ziet er niet uit!

Haar en make-up oefen je van tevoren met de visagiste/haarstyliste/schoonheidsspecialiste whatever. Ik had Tynke Jeeninga (www.tynkejeeninga.com), in het dagelijks leven visagist. Ze maakte een mooi opgestoken kapsel bij me als proefkapsel. Ik vond het toch niet zo leuk en besloot daarop dat mijn haar toch los moest. Fijn om daar nog voor de bruiloft achter te komen. Ook daarom: proefkapsel!

Feest
Wat heel belangrijk is: catering en muziek. De gasten moeten voldoende te drinken krijgen. Zorg dus voor goede bediening. Daarnaast moet de muziek goed zijn, want je wilt dat er een fijne sfeer hangt op je feest. Regel een (professionele) dj of een band. Jij hebt geen tijd om cd’s te wisselen en het barpersoneel eigenlijk ook niet. Als die twee dingen kloppen, maakt de feestlocatie eigenlijk niet uit.

Algemene tips:
– Voor alles geldt: maak duidelijk afspraken! Wij hebben het meegemaakt dat we iets geleverd hadden gekregen en daarbij ook € 50 borg moesten betalen voor een ding dat erbij hoorde. Omdat wij op huwelijksreis gingen, hadden onze ceremoniemeester het ding teruggebracht. Vervolgens hoorden wij na drie weken dat zij de borg niet terug hadden gekregen. Wij belden vervolgens naar de leverancier en die gaf aan dat hij het moest uitzoeken. Paar dagen later hoorden we dat we inderdaad nog recht op geld hadden. Het werd daarna overgemaakt. Ik vond het niet netjes van deze leverancier.

– Zorg dat NIEMAND de sleutel van je huis krijgt. Sommige familieleden of aangetrouwde draken vinden het geinig om je huis te versieren met macaroni, zodat je thuis niet van je huwelijksnacht kan genieten, maar eerst je huis kunt stofzuigen. Echt gebeurd. Niet bij mij, gelukkig. Diegene die dat had geflikt, had een bridezilla op z’n dak gekregen.

– Zoek mensen in je netwerk die ergens goed in zijn of die iets hebben wat je kunt gebruiken voor de bruiloft. En geef ze na afloop een mooi cadeau. Zo konden wij de auto (Citroen a.k.a. Snoek) lenen van Daan en Nathalie en wilden ze ons ook wel chaufferen. Superlief! En heel gezellig. Daarnaast wilde de kerkband de muziek doen tijdens de dienst, wilde iemand anders de versieringen van de kerk op zich nemen etc. Op de bruiloft zelf was JP’s nichtje aanwezig die een opleiding tot kapster had gevolgd. Mijn krullen waren een beetje uitgezakt, maar met een busje haarlak en een paar speldjes maakte zij het weer in orde.

Heel veel succes met de voorbereidingen van jullie speciale dag. En onthoudt: het is JULLIE dag! Dus als je een doedelzakspeler (Tip: Joost Scheffer, http://www.doedelzakspelerdenhelder.nl) wilt inhuren om Amazing Grace te spelen bij binnenkomst van de bruid, dan doe je dat gewoon lekker. 😉

Advertenties

5 thoughts on “Tips voor een top bruiloft!

  1. Ja, die doedelzakspeler was het helemaal.iedere keer als ik het filmpje zie, schieten nog steeds de tranen in mijn ogen.

  2. Wat een ontzettend handige tips! Echt gesproken uit ervaring. Ik denk dat het inhuren van professionals naast mooie resultaten ook heel veel stress voorkomt. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt op je bruiloft.

  3. Bedankt voor de tips. De trouwerij is echt een belangrijke dag in je leven. Mijn verloofde en ik gaan komende zomer trouwen. Om deze reden zijn alle tips meer dan welkom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s