Kunst met bloemen: Bloemendagen 2014

IMG_6057Bloemen en kunst. Ik heb er heel weinig mee. Een combinatie van die twee dingen kan ik dan wel weer waarderen. Als kind ging ik jaarlijks kijken bij de Bloemendagen in Anna Paulowna en Breezand. Later verwaterde het. Op een of andere manier kwam het er gewoon nooit meer van. Dit jaar zorgde de natuur ervoor dat alle tulpen en andere bloemen een stuk eerder dan gepland hun kopjes boven de grond uitstaken. Stress bij de organisatie en de deelnemers natuurlijk. Want de prachtige mozaïeken waar we naar wezen kijken zijn allemaal gemaakt met bloemenknopjes. En die moeten wel vers op de achtergrond geprikt worden. De organisatie besloot om dan maar twee weken eerder de bloemendagen te houden en ineens had ik weer tijd om heen te gaan met mams.

Voor de mensen die nu een groot vraagteken boven hun hoofd hebben hangen: de Bloemendagen betekent groot feest in Anna Paulowna en Breezand. De bewoners halen alles uit de kast om zo mooi mogelijk voor de dag te komen. Tuinen en bruggen worden versierd en in sommige tuinen staan kunstwerken. Ze zijn verdeeld in verschillend categorieën: Vlak Mozaïek, Werkstuk, Toekomst (gemaakt door mensen van 13 t/m 20 jaar), Jeugd (t/m 12 jaar), Objecten, Straat en Eigen huis &tuin. En dan zijn er ook nog versierde bruggen. Ze staan allemaal aangeven op plattegronden en lijsten die hier en daar gratis te krijgen zijn. De mozaïeken zijn een soort grote schilderijen op tempex waarin duizenden bloemetjes van hyacinten zijn geprikt. Kijk, geniet en ga morgen 23 april (laatste dag) of volgend jaar ook heen.

IMG_6050Jungle Book door Jan Evert en de Zandvaartprikkers. Dit kunstwerk heeft de eerste prijs gewonnen in de categorie ‘werkstuk’. De poppetjes bewegen, er zitten lampjes in en de slag spuwt water. Helemaal leuk.

IMG_6048Sommige straten gaan helemaal los. Deze mensen hebben net als ik de winter heel erg gemist en maken hem daarom zelf. Deze staan in de Crocusstraat in Breezand. IMG_6047Toch nog een stukje winter. Ze zijn overigens tweede geworden. IMG_6044De Flintstones door Hyacintjes pakte de tweede prijs in de categorie werkstukken. Supermooi gemaakt!

IMG_6043Deze is heel knap gemaakt door Liz Verbruggen en haar prikploeg. Hij is kampioen geworden van de jeugd.

IMG_6041Jongens, wie is dit? Kim Feenstra natuurlijk! Goed voor de derde prijs in de ereklasse met lof van de jury. IMG_6036Om de mozaiken goed lijkend te kunnen maken, wordt gebruik gemaakt van een voorbeeldfoto. IMG_6035Oorlogskind van Prikploeg Kleiweg.IMG_6033Wat extra informatie over hoe het mozaiek van The Green Mile tot stand is gekomen. IMG_6032The Green Mile van Fam Op ’t Ende en een prikploeg . Prachtig gemaakt! Dit zijn dus duizenden bloemenknopjes met spelden eraan. Wat een werk! Deze werd tweede in de ereklasse met lof van de jury.IMG_6030

En dit is dan de nummer één, uit de ereklasse met lof van de jury wel te verstaan. Alice in Wonderland van de familie Onderwater en prikploeg kreeg 114,3 punten van de jury. Net 0,2 punt tekort om kampioen te worden. De kampioen volgt nog…IMG_6027

Omdat het een vrij donker werk was, kon ik deze slecht vastleggen. Maar het is Jezus aan het kruis. Prachtig gemaakt! Hij stond helaas vrij ver weg en was moeilijk goed vast te leggen. YOUR MOVE! van familie Baken. IMG_6026

Ik haat…Smurfen! van De Gelderse Buurtprikkertjes werd vierde bij de jeugd. IMG_6025

Tot slot de kampioen van 2014. Nooit vergeten van Jespers clubbie. Mijn moeder en ik konden de jongen op de foto niet herkennen. Later hoorden we van de maakster van #Selfie (door PretParkPrikkers, eerste in de tweede klasse, zie foto bovenaan) dat het om Jesper gaat. Hij is tien jaar geleden op elfjarige leeftijd door een brand omgekomen. Familie en vrienden hebben het mozaïek gemaakt. De foto is helaas erg donker, maar neem maar van mij aan dat het mozaïek prachtig is. Overigens komen de juryleden niet uit de omgeving en kenden ze het verhaal achter het mozaïek niet. IMG_6021En natuurlijk kan een selfie tussen de bloemen niet ontbreken.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s